Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Χαλκιδική: Ξεκινά από Δευτέρα η γαστρονομική γιορτή KOUZINA


 

Χαλκιδική: Ξεκινά από Δευτέρα η γαστρονομική γιορτή KOUZINA

 Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Μαΐου από την κεντρική πλατεία του Νεοχωρίου Χαλκιδικής η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, η οποία διαρκεί 32 ολόκληρες ημέρες, χωρισμένη σε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες. 
Για πρώτη φορά εντάσσονται στις δραστηριότητές γιορτές αφιερωμένες στα έργα του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, αναβιώνοντας «Τα Αριστοτέλεια» των ελληνιστικών χρόνων με πολιτιστικό θέμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς «η πορεία του Μεγαλέξανδρου στον κόσμο».
Χαρακτηριστικά του KOUZINA 2023, που υποδέχεται και φιλοξενεί φέτος 83 εκπροσώπους Τύπου και ταξιδιωτικών γραφείων από τις Κάτω Χώρες, την Κορσική, τη Σικελία, τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, αποτελούν οι δικτυώσεις της Ανατολικής Χαλκιδικής με τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Κορσική και τη Σικελία. 
Παράλληλα, προωθούνται τα συμπόσια των αριστοτελικών και ελληνιστικών χρόνων, προσθέτοντας σε αυτά σύγχρονες γαστρονομικές νότες, οργανώνονται τραπέζια στις εξοχές, στις αυλές, τιμάται ο Μαύρος Χοίρος Βαρβάρας ως μοναδικό προϊόν της αρχαιοελληνικής κουζίνας και προβάλλονται οι ελατώνες του Νεοχωρίου ως προϊόν φυσικού κάλους. Επίσης, βραβεύονται ντόπιοι chef που διαπρέπουν εκτός γεωγραφικών συνόρων του δήμου Αριστοτέλη, όπως οι: Δημήτρης Τσανανάς, Πέτρος Δαμουλάς, Πάνος Τζιουρτζιούμης, Θεολόγης Καμπούρης, Γιάννης Αγγελούδας.
Στη διάρκεια της γιορτής οργανώνονται masterclasses και μικρασιατικά και ποντιακά δείπνα, αδελφοποιείται ο δήμος Αριστοτέλη με το σέρβικο Δήμο Lescovac, προωθείται η ελληνική φιλοξενία ενώ στη γιορτή θα συμμετέχει σε τρεις πολιτιστικές βραδιές της μοναστηριακής εβδομάδας η εκκλησιαστική χορωδία Βελιγραδίου της Σερβίας. 
Η κορυφαία εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στη Μονή Ζυγού με τη συμμετοχή 20 τοπικών επιχειρήσεων και είναι αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα και στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού. Η διεξαγωγή της στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε προς χρήση από το υπουργείο Πολιτισμού στο δήμο Αριστοτέλη για μία και μόνο ημέρα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πολιτιστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ανατολική Χαλκιδική προωθεί τα ιστορικά της τοπόσημα μέσα από τη γαστρονομική της κληρονομιά. Επικεφαλής chef της βραδιάς ο Σωτήρης Ευαγγέλου. 
Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός της φετινής διοργάνωσης είναι η Πορτογαλία. Guest chef της συγκεκριμένης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας είναι ο πορτογάλος Elisio Bernardes, ο οποίος θα προωθήσει την πορτογαλική μεσογειακή κουζίνα στην Ιερισσό, την Ουρανούπολη και εν πλω - ανοικτά του Αγίου Όρους. Τις δραστηριότητες της ενότητας θα τιμήσει με την παρουσία της η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva.
Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης - την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην Ιερισσό - θα αναλάβουν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς και η τετραφωνική χορωδία της Ιερισσού. Το KOUZINA 2023 αποτελεί συνδιοργάνωση του δήμου Αριστοτέλη, της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματικών του δήμου και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (#tastehalkidiki). Τα 9 ταξίδια εξοικείωσης οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 148 τοπικές επιχειρήσεις και 23 τοπικοί φορείς.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αριστοτέλη Στυλιανό Βαλιάνο «η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα συνοδεύεται από έργα υποδομής για τον τοπικό τουρισμό, όπως το σημείο αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, η πεζογέφυρα των Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα, το περιπατητικό δίκτυο της Μεγάλης Παναγίας, το περιβαλλοντικό πάρκο της Διώρυγας του Ξέρξη στα Νέα Ρόδα, ο Αρσανάς της Αμμουλιανής». 
Όπως έκανε γνωστό «το 2022 και το 2023 στον δήμο Αριστοτέλη υπήρξε τουριστικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι ο τοπικός τουρισμός είναι στρατηγικά δομημένος ώστε να διαρκεί περισσότερο και να είναι ποιοτικότερος: είναι το αποτέλεσμα του πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικής προβολής που εφαρμόζουμε και κατ’ επέκταση της ενίσχυσης της εικόνας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία προωθήθηκε μέσα σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου