Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά

 


Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά

Στη συντήρηση και ανάδειξη δέκα πεζοπορικών διαδρομών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του προχωρά ο Δήμος Αποκορώνου, καθώς σήμερα ο δήμαρχος, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, υπέγραψε με τον ανάδοχο εργολάβο τη σχετική σύμβαση προϋπολογισμού 238.600 ευρώ.
Οι  δέκα διαδρομές του Αποκόρωνα διέρχονται από παλιά μονοπάτια και απαιτούν σημαντικές εργασίες καθαρισμού από βλάστηση (από ελαφρύ καθαρισμό, κυρίως από χαμηλούς θάμνους με αραιή βλάστηση, που εμποδίζουν την ευθεία πορεία του μονοπατιού μέχρι και καλό καθαρισμό από πυκνή βλάστηση που εμποδίζει ολοσχερώς τη διέλευση από το μονοπάτι) και βελτιώσεων βατότητας (από απλή απομάκρυνση λίθων από το δάπεδο του μονοπατιού ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος ολίσθησης των πεζοπόρων μέχρι και απομάκρυνση λίθων που εμποδίζουν ολοσχερώς τη διέλευση των πεζοπόρων). Στις βελτιώσεις βατότητας περιλαμβάνονται και σημειακές παρεμβάσεις, καθώς και παρεμβάσεις διευκόλυνσης της διέλευσης σε σημεία που συναντώνται κτηνοτροφικές περιφράξεις.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η σήμανση που προτείνεται για το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η σήμανση κατεύθυνσης με χρώμα, το δεύτερο η σήμανση με πινακίδες θέσης στις κομβικές διασταυρώσεις, το τρίτο η σήμανση με πινακίδες υποδοχής στην αρχή του κάθε μονοπατιού και το τέταρτο η σήμανση με κεντρικές πινακίδες που εμφανίζουν όλο το δίκτυο σε κομβικά σημεία του δήμου.


Σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Αποκορώνου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η αξιοποίηση αυτών των μονοπατιών μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει έναν πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού: Του πεζοπορικού. Η επίτευξη, όμως, ενός καλού αποτελέσματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι τόσο από τη διόρθωση και  ανακαίνιση των μονοπατιών αυτών όσο από τον συνδυασμό τους σε διαδρομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Στόχος δεν είναι ο πεζοπόρος να περπατήσει μία διαδρομή που ενώνει σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η ίδια η διαδρομή, το ίδιο το μονοπάτι να είναι στο σύνολό του καλό για πεζοπορία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του δήμου μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου