Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω τη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού. Ενός Επιμελητηρίου που όπως και τα υπόλοιπα του τόπου, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη στήριξη και προώθηση της κυπριακής βιομηχανίας και των κυπριακών επιχειρήσεων.

Ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, τα Επιμελητήρια βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Σκοπός, ακριβώς, είναι η καλύτερη μελέτη των δεδομένων και η διαμόρφωση μιας πολιτικής η οποία θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όσον αφορά, λοιπόν, την παροχή ρευστότητας στην αγορά, επιταχύνουμε την αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, υφιστάμενων και νέων. Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει οδηγήσει στην εξασφάλιση, σε πρώτη φάση, δανείου ύψους €100 εκατομμυρίων. Μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου, η εν λόγω χρηματοδότηση θα διατεθεί στο άμεσο μέλλον σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπό τη μορφή δανείων, μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς.

Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, η αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί στην Κύπρο από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συνολικά €952 εκατομμύρια για την περίοδο 2014-2020. Από αυτά, το Υπουργείο μας καλείται να διαχειριστεί έργα που θα απορροφήσουν γύρω στα €160 εκατομμύρια. Μέσω, λοιπόν, της δημιουργίας ή και της συνέχισης σχεδίων και προγραμμάτων – το πρώτο θα εξαγγελθεί τον επόμενο μήνα – στοχεύουμε στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικά ανεπτυγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Σε αυτές μας τις προσπάθειες, η δική σας συνεργασία και, φυσικά, οι δικές σας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είναι προϋποθέσεις απολύτως απαραίτητες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με επιτυχία να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, αλλά και να διεθνοποιήσουμε τις δραστηριότητες των κυπριακών επιχειρήσεων. Άλλωστε, η χώρα μας διατηρεί ακόμα τα πολλά πλεονεκτήματα που την κατέστησαν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Και την ίδια στιγμή, παρά τα όποια προβλήματα, προοπτικές υπάρχουν επίσης στην εξαγωγή κυπριακών προϊόντων.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να προβώ σε μια σχετική και ιδιαίτερα ευχάριστη ανακοίνωση. Όπως πληροφορηθήκαμε μόλις σήμερα, μετά και από τις επαφές που είχαμε με τον Υπουργό Εμπορίου και τις αρμόδιες Αρχές της Αιγύπτου κατά την πρόσφατή μου επίσκεψη στο Κάιρο, πετύχαμε την επίσπευση του εκτελωνισμού κυπριακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στη γείτονα χώρα. Καταφέραμε έτσι να επιλύσουμε ένα χρονίζον πρόβλημα που μέχρι σήμερα καθιστούσε τις εν λόγω εξαγωγές ουσιαστικά αδύνατες. Παράλληλα, βοηθούμε εν μέρει και στην άμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το γνωστό ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα προέλευσης ΕΕ.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρένθεση, να πω ότι για την επίτευξη των στόχων μας, εφαρμόζουμε μέτρα όπως η συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και η στοχευμένη διοργάνωση εμπορικών αποστολών και επιχειρηματικών φόρουμ σε ξένες αγορές. Σημειώνω εδώ την αύξηση στις εγχώριες εξαγωγές προϊόντων κατά 10,5% για το 2013, καθώς και κατά 3% για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014. Επίσης, είναι εξαιρετικής σημασίας – και ξεκάθαρη ένδειξη ως προς την επαναφορά της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας – το γεγονός ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2014, οι εγγραφές νέων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 17,4%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013.

Κυρίες και Κύριοι,

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας, τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τον πολίτη, είναι αυτός της ενέργειας.

Το Υπουργείο Ενέργειας εφάρμοσε και εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα με σκοπό τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου αλλά και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, δρομολογούνται ενέργειες για να υιοθετηθούν νέοι Κανόνες Αγοράς στη βάση του Μοντέλου «Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος», γνωστού ως Net-Pool. Στόχος μας, οι νέοι αυτοί Κανόνες να εφαρμοστούν πλήρως περί τα μέσα του 2016, επιτρέποντας έτσι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μέσω της δραστηριοποίησης νέων παιχτών στην παραγωγή – συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ – και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εν λόγω μοντέλο θα επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία:
  • αγοράς διμερών συμβολαίων, όπου δηλαδή οι παραγωγοί και προμηθευτές θα μπορούν να συμβάλλονται μεταξύ τους, και
  • αγοράς που θα λειτουργεί κεντρικά από τον Λειτουργό Αγοράς και στην οποία θα μπορούν οι παραγωγοί και προμηθευτές να υποβάλλουν προσφορές για πώληση και αγορά ηλεκτρισμού.

Να σημειώσω εδώ ότι θα ανακοινωθεί σύντομα η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί της ολοκληρωμένης τελικής πρότασης για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά το κόστος καυσίμου, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού, καταβάλλονται προσπάθειες για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, είτε με την ενδιάμεση λύση για έλευση φυσικού αερίου είτε με την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων.

Επίσης, για σκοπούς ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απεξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών, στην Ενεργειακή Απόδοση και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας. Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις μας, λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο Σχέδιο Αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 500 kW σε εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες, με τη συνολική ισχύ που θα διατεθεί να ανέρχεται στα 5 MW. Επίσης, αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κτηρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κτηρίων που ανήκουν σε επιχειρήσεις.

Δεδομένων πάντως, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, θεωρούμε ότι έχει φθάσει πλέον ο καιρός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη συμβατική παραγωγή. Φυσικά, αυτό θα καταστεί δυνατόν με τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού.

Να σημειώσω ότι για το 2013 το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Κύπρου ανήλθε στο 9%, με τον εθνικό μας στόχο μέχρι το 2020 να έχει καθοριστεί στο 13%.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στα ζητήματα ενέργειας, δεν θα μπορούσα να μην μιλήσω εν συντομία και για τη στρατηγική που ακολουθούμε για την έρευνα και εκμετάλλευση των γηγενών μας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Προφανώς πρόκειται για τομέα κλειδί όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας. Εξού και μελετούμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και όλες τις εναλλακτικές επιλογές, προωθώντας ταυτόχρονα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη, νομίζω, αρκετά για τις επαφές και τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με τις γείτονες χώρες, αλλά και με τις εταιρείες και κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Οφείλω όμως να επισημάνω, για ακόμα μια φορά, τον κεντρικό ρόλο της Κύπρου στη δημιουργία της αναγκαίας περιφερειακής συνεργασίας. Ενδεικτικά σημειώνω τόσο το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε με την Ιορδανία για συνεργασία στους τομείς των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου όσο και την επικύρωση από πλευράς της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, της σημαντικότατης Συμφωνίας που συνομολογήσαμε για Συνεκμετάλλευση των υδρογονανθρακικών πόρων που τέμνονται του κοινού ορίου των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, να τονίσω ότι κύρια έγνοια μας σήμερα είναι να ξεκινήσουν και να μπουν σε ένα κανονικό ρυθμό οι ερευνητικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας των ENI και KOGAS, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι καταλυτικά για τον καθορισμό των επόμενών μας κινήσεων.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Λεμεσού,

Η επαρχία σας δικαιούται – και ορθώς το πράττει – να διεκδικεί τη συνεχή βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος. Με πέραν του 48% των προσφερόμενων αδειούχων τουριστικών κλινών της Λεμεσού να βρίσκονται σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών τεσσάρων και πέντε αστέρων, ήδη είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, η Λεμεσός δέχεται το 12% περίπου του συνόλου των τουριστικών μας αφίξεων. Πέραν του 36% από αυτές προήλθαν από την Ρωσία, με τις επόμενες σε μέγεθος αγορές προσέλκυσης περιηγητών να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Γερμανία.

Ολόκληρη η τουριστική Κύπρος αναβαθμίστηκε πρόσφατα με την ολοκλήρωση της μαρίνας Λεμεσού. Ενός εξαιρετικού έργου τουριστικής υποδομής, το σημαντικότερο ίσως των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, που δίχως άλλο κατατάσσει τη Λεμεσό ανάμεσα στους ελκυστικότερους κοσμοπολίτικους προορισμούς σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ και με δυνατότητα ελλιμενισμού 650 σκαφών αναψυχής, η μαρίνα Λεμεσού έρχεται να ενισχύσει την εικόνα της πόλης, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να τοποθετήσει για τα καλά το νησί μας στον παγκόσμιο χάρτη του ναυτικού τουρισμού.

Η στήριξη του τουρισμού μας είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος να αποτελούν ακριβώς τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής μας. Μεταξύ άλλων λοιπόν, προωθούμε έμπρακτα τη δημιουργία σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, όπως το πολυθεματικό καζίνο, τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες, οι χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και οι μικτές τουριστικές αναπτύξεις.

Από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε με στόχο τη συγκράτηση των αφίξεων από τις ώριμες αγορές και την επένδυση στις αναδυόμενες. Μετά από πάρα πολλά χρόνια η αγγλική αγορά έχει σταθεροποιηθεί, με τις φετινές αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου να ανέρχονται στις 614 χιλιάδες περίπου και να είναι μάλιστα ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το 2013, κατά 1,3%. Η γερμανική αγορά από την άλλη μας προβληματίζει ακόμα και χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ενώ αξιόλογες αυξήσεις καταγράφονται επίσης, μέχρι τον Αύγουστο, στις αφίξεις από σημαντικές αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία με 16,9%, η Ουκρανία με 36,9% και το Ισραήλ με 58,9%.

Συνολικά πάντως, σε σχέση με το 2013, τα έσοδα αυξήθηκαν φέτος κατά 11,6% μέχρι τον Ιούνιο, ενώ και οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά 5,9% μέχρι τον Αύγουστο.

Ως στρατηγικούς στόχους έχουμε θέσει, επίσης, τη βελτίωση της προσβασιμότητας της χώρας μας και την άμβλυνση της εποχικότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε εντατικοποιήσει τις επαφές μας με ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, εφαρμόζοντας στοχευμένη πολιτική ανοικτών αιθέρων. Πετύχαμε, μάλιστα, σημαντικές τριετείς συμφωνίες με πράκτορες για τη σταδιακή αύξηση των προγραμμάτων τους προς την Κύπρο, καθώς και συμφωνίες για τη διατήρηση υφιστάμενων και τη προσθήκη νέων αεροπορικών δρομολογίων από και προς την Κύπρο. Ενδεικτικά να σημειώσω ότι η δυνατότητα αεροπορικών θέσεων αυξήθηκε για το 2014 κατά 7%, σε σχέση με το 2013.

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμά για το έργο που επιτελείτε για το καλό της επαρχίας σας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Να είστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο μας, όπως και όλα τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις όποιες ανησυχίες και εισηγήσεις σας και προσβλέποντας στη μεταξύ μας συνεργασία και συνεννόηση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής σας Γενικής Συνέλευσης.
__________________

Σημ.: Η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα του Επιμελητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου