Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025

Α. Μεταξάς: Η “αναγεννητική ιδέα” ως νέα φιλοσοφία στον τουρισμό

 


Στον κλάδο του τουρισμού η έννοια της βιωσιμότητας συνδέεται άμεσα με την φιλοξενία, όπου ο επισκέπτης έρχεται να γνωρίσει έναν τόπο, να ζήσει την εμπειρία σε έναν προορισμό, που όμως, για να συνεχίσει να προσφέρει, πρέπει να διατηρεί την αυθεντικότητά και την ανθεκτικότητά του.

Η σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με την τοπική κοινωνία και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασική προϋπόθεση για τους επιχειρηματίες του τουρισμού -και κυρίως τους ξενοδόχους- που επενδύουν μακροπρόθεσμα.

Ο Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, είναι ένας από αυτούς . Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Ομίλου, μίλησε για το όραμα και τις πρωτοπόρες ιδέες του για τη σταδιακή μετάβαση σε μία αναγεννητική φιλοξενία στο μέλλον, μέσα από την αναγεννητική γεωργία που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η «αναγεννητική ιδέα» είναι μια σύγχρονη φιλοσοφία που «κούμπωσε» με το όραμα του κ. Μεταξά για την «αναγεννητική φιλοξενία», το οποίο γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια και άρχισε να υλοποιείται τα τελευταία δυόμισι.

Ξεκινώντας από την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους και της ικανότητάς του να παράγει τροφή, ο Όμιλος Φιλοξενίας Μεταξά συνδέει για πρώτη φορά την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων με τον κλάδο της φιλοξενίας, αναπτύσσοντας ένα ανθεκτικό, αναγεννητικό και φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα.

Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την απειλούμενη υγεία του εδάφους, έγινε η αφορμή για να εμπνευστεί και να βάλει ως στόχο να κάνει την αλλαγή: Η οποία όπως πάντα, ξεκινά από τον εαυτό μας. Όπως λέει ο κ.Μεταξάς, «είναι σημαντικό ένα ξενοδοχείο που σέβεται τον εαυτό του να προσφέρει αγνά προϊόντα. Στη φύση όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο χώμα, και η γεωργία και η κτηνοτροφία. Οι επιστήμονες λένε, όπως έχω διαβάσει, πως αν στο 50% των εκτάσεων της γης εφαρμοστεί η αναγεννητική γεωργία, τότε θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης».

«Στη συμβατική γεωργία, η διάσπαση των λιπασμάτων ώστε να απορροφηθούν από τα φυτά καταναλώνει οξυγόνο και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αντίθετα, στα εδάφη όπου εφαρμόζεται η αναγεννητική μέθοδος, το χώμα δεν επιβαρύνεται από χημικές ουσίες, αντιθέτως εμπλουτίζεται με φυσικό τρόπο, με γεωσκώληκες και μικροοργανισμούς, ενώ επιτρέπεται στα φυτά να αναπτύσσονται ελεύθερα, ώστε το έδαφος να «αναγεννιέται». Τα φυσικά βιολογικά στοιχεία -από τους γεωσκώληκες, τα έντομα, τους μικροοργανισμούς και την αποσύνθεση των φυτών- ενεργοποιούν έναν κύκλο αναγέννησης. Έτσι, το έδαφος είναι ικανό να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνει οξυγόνο, αντιστρέφοντας τη συνήθη επιβαρυντική διαδικασία», εξηγεί.

«Αυτό είναι μια λύση», συνεχίζει ο κ. Μεταξάς. «Αν ο κλάδος της φιλοξενίας αρχίσει να αγοράζει μόνο αναγεννητικά προϊόντα, θα “ ωθήσει” τον αγροτικό τομέα να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και έτσι, θα συμβάλουμε ουσιαστικά σε μια θετική αλλαγή με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους».

 

Η φιλοξενία ως μοχλός αλλαγής

 

Ο κλάδος της φιλοξενίας, εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει τη δύναμη να γίνει φορέας αυτής της αλλαγής. «Η αναγεννητική γεωργία αφήνει μεγαλύτερα έσοδα στον παραγωγό και, παράλληλα, ενώνει τον τόπο με τα προϊόντα και τις γεύσεις του. Τα αναγεννητικά προϊόντα που εκτός από πιο θρεπτικά, είναι και πιο νόστιμα, προσφέρουν αυθεντική εμπειρία στον επισκέπτη. Το κάνουμε εμπειρία, συνδέοντας ουσιαστικά τους επισκέπτες των ξενοδοχείων μας με τον τόπο μας», λέει χαρακτηριστικά.

 

Συνεργασία με παραγωγούς του Οροπεδίου Λασιθίου

 

Ο Όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε συμβόλαια συνεργασίας με παραγωγούς του Οροπεδίου Λασιθίου, τους οποίους εκπαιδεύει με τη βοήθεια εξειδικευμένων γεωπόνων, να εφαρμόζουν στις καλλιέργειές τους αρχές της βιολογικής-αναγεννητικής γεωργίας.

Για να στηρίξει τη μετάβαση, εγγυήθηκε συμβολαιακά το εισόδημα των παραγωγών από τις συγκεκριμένες βιολογικές- αναγεννητικές καλλιέργειες, διασφαλίζοντας ότι αν η νέα μέθοδος απέφερε μικρότερη παραγωγή, η διαφορά θα καλυπτόταν. Σε δύο μόλις χρόνια, «αναγεννήθηκαν» 40 στρέμματα αγροτικής γης στο Οροπέδιο και απορροφήθηκαν περίπου 50 τόνοι φρούτων και λαχανικών στα ξενοδοχεία του Ομίλου στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.

 

«Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, φαίνεται ότι δεν έχει μειωθεί η παραγωγή και πιστεύω ότι τα 40 στρέμματα θα γίνουν 400», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Μεταξάς. «Έχουν ενθουσιαστεί οι παραγωγοί με την αναγεννητική γεωργία και γενικότερα, μέσα από το πρόγραμμά μας, αυξάνεται το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε μέσα από συνεργασίες να κάνουμε την Κρήτη παγκόσμιο παράδειγμα αναγεννητικής γεωργίας και αναγεννητικής φιλοξενίας».

 

Από το όραμα του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά μέχρι σήμερα

 

«Θυμάμαι παιδί ακόμα, όταν ο πατέρας μου ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο που θα ήταν μια μικρογραφία της Κρήτης, με εγκάρδιους ανθρώπους, τοπικά προϊόντα, εμπειρίες που θα τιμούσαν τις παραδόσεις και την αρχιτεκτονική του τόπου», λέει ο κ.Μεταξάς.

Όταν χτιζόταν το πρώτο ξενοδοχείο, το Creta Maris, ζητούσε από τη μητέρα του να φυτέψει στους κήπους κάθε δωματίου τα φυτά που θα είχε ένας κρητικός κήπος.

«Η μητέρα μου είχε πάντα έναν ουσιαστικό και διακριτικό τρόπο να στηρίζει τον πατέρα μου. Με τη γνώση και την αγάπη της για τη λαϊκή παράδοση και τα βότανα της Κρήτης, άφησε το δικό της αποτύπωμα για να είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε».

 

Περιβαλλοντική δράση και στόχοι για το μέλλον

 

Η περιβαλλοντική δέσμευση του Ομίλου εκτείνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις εφαρμόζονται 15 πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και 18 συστήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% έως το 2030. Η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία», καλλιεργούνται στους κήπους των ξενοδοχείων 75 είδη βιολογικών φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Το 2024, η ιδιοπαραγωγή έφτασε τους 6,8 τόνους, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πιστοποιήθηκαν ως βιολογικές-αναγεννητικές από τη ΔΗΩ με το Πρότυπο O.R.A. που αποτελεί μια πρωτιά για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Μέσα από το πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες», που ξεκίνησε το 2021, τέθηκαν οι βάσεις για μια υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα. Οι προμηθευτές εκπαιδεύονται ώστε να υιοθετούν πρακτικές βασισμένες στα ESG πρότυπα και να τις ενσωματώνουν στις δικές τους επιχειρήσεις.

 

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1975

 

Το 1975, ο Νικόλαος και η Θεανώ Μεταξά ίδρυσαν στη Χερσόνησο το Creta Maris, το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Κρήτης με υπηρεσίες φιλικές για όλη την οικογένεια

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει πολυτελή resorts και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με περισσότερα από 1.100 δωμάτια στην Κρήτη και τη Σαντορίνη, καθώς και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Κρήτης.

 

Επενδύσεις και νέα εποχή

 

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο project ανακαίνισης που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το Creta Maris Resort και τον κρητικό τουρισμό, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα επένδυση Cape Tholos στο Καβούσι της Ιεράπετρας.

Ο Όμιλος εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το σύνολο των λειτουργιών του μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιείται σε ορίζοντα πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου