Στον Ψηλορείτη μπορούν να υπερηφανεύονται για το υψηλής αξίας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής με επίκεντρο τη μουσική παράδοση των λυράρηδων των Ανωγείων, το ξακουστό σπήλαιο Ιδαίον 'Αντρον, τους αρχαιολογικούς χώρους της Ζωμίνθου όπου έχει ανασκαφεί μινωικό συγκρότημα, της Αρχαίας Ελεύθερνας με το καταπληκτικό σύγχρονο μουσείο, του Αποδούλου και του Μοναστηρακίου στο Αμάρι, τις ιερές μονές Αρκαδίου, Βώσακου, Δισκουρίου, Χαλέπας, Βροντησίου το οροπέδιο της Νίδας , το δάσος του Ρούβα, τα Σπήλαια Ζωνιανών και Μελιδονίου, τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μιτάτα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον Ψηλορείτη, αλλά και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρα και αποτελεί κάθε χρόνο έναν σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, διοργανώνονται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τα Υακίνθεια που αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την Κρήτη. «Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση των τουριστικών και ξενοδοχειακών υποδομών της περιοχής, όπου τουριστικά καταλύματα υψηλού επιπέδου λειτουργούν όλο τον χρόνο. Το ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο της περιοχής σε συνδυασμό με την πληθώρα επιλογών εναλλακτικού τουρισμού για κάθε εποχή του χρόνου, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο για κάθε επισκέπτη και για κάθε πορτοφόλι», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, από τους φορείς της περιοχής επισημαίνονται τα μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή και οι υψηλού επιπέδου υποδομές υγείας, καθώς και το γεγονός ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται μεγάλα νοσοκομεία.
«Η ασφάλεια και η υγεία κατοίκων και επισκεπτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και οι υπηρεσίες των τοπικών Δήμων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα», προσθέτει ο δήμαρχος των Ανωγείων. Με χρονιά-ορόσημο το 2015, οπότε και ο Ψηλορείτης εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο των αναγνωρισμένων Γεωπάρκων της Unesco, η ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης στοχεύει στην καθιέρωση του μυθικού βουνού ως ενός ελκυστικού προορισμού για επισκέπτες όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΑΚΟΜΜ, Δημήτρη Παττακό, «ειδικά με μια σχεδόν χαμένη θερινή σεζόν, μεγάλος στόχος είναι να κερδηθεί το στοίχημα του επιμήκυνσης του τουρισμού για το νησί. Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, με έκταση 1.300 χλμ, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το αναδείξουν ως μια κορυφαία τουριστική επιλογή για κάθε έναν από τους 12 μήνες του χρόνου». Σύμφωνα με την ΑΚΟΜΜ, ο Ψηλορείτης παρέχει ποιοτικό τουριστικό προϊόν για επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν και βουνό και θάλασσα, αφού η απόσταση από τις πανέμορφες βόρειες ακτές του Μαλεβιζίου και του Μυλοποτάμου αλλά και οι μοναδικές παραλίες από την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα μέχρι τους πρόποδες του μυθικού βουνού δεν ξεπερνάει τη μια ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου