Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ομιλία Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού στην Ημερίδα «Ενισχύοντας το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα στην Κύπρο»

Ομιλία Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

στην Ημερίδα «Ενισχύοντας το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα στην Κύπρο»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή Ημερίδα, η οποία αποτελεί και τη συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, για τη δημιουργία ενός απλουστευμένου και αξιόπιστου επιχειρηματικού πλαισίου.

Ενός πλαισίου –οικοσυστήματος που, όπως αντικατοπτρίζεται και στο προσχέδιο της Εθνικής Δήλωσης Πολιτικής, θα έχει ως γνώμονα την εξωστρέφεια, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα προωθεί, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διοικητικής επιχειρησιακής ικανότητας, εξετάζοντας και υιοθετώντας σύγχρονες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσμοθετώντας τη διαβούλευση και τον συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και όλα αυτά, έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, είναι να συμβάλει ουσιαστικά, διευκολύνοντας, στηρίζοντας, συμπληρώνοντας και διασυνδέοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Τις επιχειρήσεις μας που, παρά τις αντιξοότητες, δεν έχουν καταθέσει τα όπλα και προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή. Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται οξυγόνο και είναι προς το συμφέρον όλων μας να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί μόνο μέσω της αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, που είναι και το ζητούμενο.

Πώς μπορεί λοιπόν να αλλάξει αυτή η πορεία; Πώς μπορεί η χώρα να μετασχηματιστεί και να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά, κοινωνικά και τεχνολογικά στο πλαίσιο ενός ριζικού μετασχηματισμού όλων των παραμέτρων που την συνθέτουν; Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τη συρρίκνωση της παραγωγής μας και η δεύτερη μικρότερη χώρα της ΕΕ να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στις ξένες αγορές; Πώς θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των ολοένα μεγαλύτερων προκλήσεων που προκύπτουν;

Αλλά και πώς θα αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα, τα οποία και συνδέονται με τη γη και τους ανθρώπους, με το εξαιρετικά ανεπτυγμένο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, με τον τουρισμό, την ενέργεια, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τη ναυτιλία.

Βασική πρόκληση σε αυτή την προσπάθεια είναι η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και νοοτροπίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους της Κύπρου. Μέσα από τη γνώση και την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αναδεικνύοντας και καλλιεργώντας κατάλληλα τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες από την παιδική, ακόμη, ηλικία. Με την ένταξη ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία και προωθώντας έννοιες όπως αυτές της έξυπνης βιομηχανίας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του βιομηχανικού σχεδιασμού, έχοντας ως στόχο την οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρότερης και υγιούς παραγωγικής βάσης.

Από την άλλη, βέβαια, οφείλουμε να παρέχουμε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα περιέχει ένα απλουστευμένο και αξιόπιστο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει, πάνω απ’ όλα, υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Επιτακτική ανάγκη παραμένει η πλήρης εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το μείζον θέμα της δυστοκίας της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της πιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του δανεισμού και τους αυστηρούς δανειστικούς όρους.

Επιπλέον, όσον αφορά στα προγράμματα που υλοποιούνται με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), θα πρέπει να βρεθούν από κοινού τρόποι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων που παρέχονται μέσω τραπεζών, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, για ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Είναι, λοιπόν, γι’ αυτούς τους λόγους που, όλοι μαζί, πρέπει να βρούμε τρόπους για την υπέρβαση στη δυστοκία που υπάρχει για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ. Το Υπουργείο προχωρεί ήδη με την εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι μέσα από τα νέα σχέδια και προγράμματα, να ενθαρρύνουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να προωθήσουμε τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική καινοτομία, τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Σημειώνω σχετικά ότι αναμένουμε, επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης που έχει ήδη ξεκινήσει για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των Σχεδίων Χορηγιών, ώστε να αντανακλούν τις σημερινές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Στη βάση των αποτελεσμάτων της μελέτης, εκεί και όπου απαιτείται, θα προχωρήσουμε με δραστικές αλλαγές του σκοπού και των επιμέρους στόχων. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε Σχέδια με υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία του τόπου.

Ωστόσο, θα πρέπει, με τα κατάλληλα μέτρα και εργαλεία προώθησης της πρόσβασης των επιχειρήσεων μας στις ξένες αγορές, οι καρποί αυτών των προσπαθειών μας να μην περιοριστούν στα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου. Χρήσιμα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το ηλεκτρονικό επιχειρείν και οι πρωτοβουλίες συστάδων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται ήδη στους σχεδιασμούς μας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο .

Κυρίες και Κύριοι,

Ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κατανοούμε και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις μας. Όμως, ούτε η Κυβέρνηση, ή η κάθε Κυβέρνηση, ούτε και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ισχυριζόμαστε πως έχουμε τις απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο για να τις βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτοιμοι να ανοίξουμε τον διάλογο με όλους εσάς –επιχειρηματίες, επενδυτές, εμπειρογνώμονες και κυβερνητικούς φορείς- προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις απόψεις μας ή ακόμη και να τις αναθεωρήσουμε, αποτυπώνοντας ή και συμπληρώνοντας με τις δικές σας.

Προτού, λοιπόν, δώσω τον λόγο στους ομιλητές του Συνεδρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη που παρέχουν όλο αυτό το διάστημα στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και όλους όσοι συμβάλλουν ενεργά στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.
 
Θα ήθελα τέλος, να επισημάνω το εξής: Η μεγάλη πρόκληση σήμερα συνίσταται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και της ανάπτυξης που μπορεί να επέλθει βασισμένη σε πιο γερά και υγιή θεμέλια. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας να αναβιώσει και να τονωθεί. Και, εντέλει, με τη συνεργασία όλων, θα μπορέσουμε να νικήσουμε την κρίση και να επαναφέρουμε τη χώρα σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή και εποικοδομητική συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου